Ravenswood Science Centre

Learning Environments Redefined

Davenport Campbell were engaged to provide architectural services for the construction of a new science centre at Ravenswood School for Girls. The design objective was to improve educational outcomes by creating science teaching spaces which allow greater flexibility and student independence.

The relationship between classrooms and labs has been re-defined through the use of sliding transparent walls and flexible furniture settings which enable teachers and students to rearrange these areas to suit specific class content each day. In these new spaces students can learn in a more self-directed and independent way which engenders a strong sense of ownership.

The design reveals the inner workings of the building providing an educational opportunity for students and teachers alike.

Pressure sensitive power generating pavers are used to generate energy for classroom lighting to create an exciting, interactive, educational experience for students. This is one of the first examples of this kind of technology being used in an Australian school.

Ravenswood has been an exciting project for us and we are delighted to see students and teachers enjoying their new science centre.

Students can learn in a more self-directed and independent way which engenders a strong sense of ownership.